Janssen bekritiseert speurders en Vermassen

Na de ondervraging van de Leuvense onderzoeksrechter Kristof Van Impe over het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel, richtte ook Ronald Janssen zelf zich tot de getuige en bekritiseerde hij het werk van de speurders. Toen assisenvoorzitter Jordens de beschuldigde probeerde te onderbreken omdat hij maar niet tot een vraagstelling kwam, vond hij dat hij niet gelijk behandeld werd. “Meester Vermassen stond hier daarnet ook te pleiten”, was zijn kritiek.

pneirinckx

Lees ook: Leuvense onderzoeksrechter: "Mijn deur stond altijd open"

Janssen verklaarde aan de speurders dat hij Annick tegenkwam ter hoogte van de fietsersbrug in Diest. Getuigen hoorden die nacht omstreeks 4.30 uur inderdaad een vrouwenkreet afkomstig van die plek.

“Ik heb daar veel verhalen verteld, dat is moeilijk om uit te leggen”, richtte Janssen zich tot de onderzoeksrechter. Voorzitter Jordens moest Janssen al snel onderbreken omdat hij leek te vervallen in een pleidooi. “Dat is enkel om mijn vraag in te kleden”, antwoordde de beklaagde. “En meester Vermassen stond hier daarstraks ook te pleiten. Het gaat om vast te stellen feiten. U had de gegevens van de schreeuw: de schemering, twee jongens die een schreeuw hoorden rond half 5, een man die wakker wordt uit zijn bed,…”

“De vraag is dus: hebt u op basis van die feiten de plaats van de schreeuw kunnen bepalen?”, kwam Jordens opnieuw tussenbeide. Van Impe antwoordde dat die dingen zijn vastgesteld op basis van de verklaringen van de beschuldigde. “Ik vond dat gewoon raar want er is zo waanzinnig veel onderzoek geweest…”, aldus Janssen.

Eisen

Datzelfde assertief gedrag vertoonde Janssen ook tijdens de verhoren, bevestigde de Hasseltse onderzoeksrechter Ilse Lommelen wat later. “Hij kwam heel zelfverzekerd over, zo met een air van: ‘u kan mij niets doen’. Het was iemand die zou blijven onderhandelen en daarom deed ik dat niet. Hij zei wel dat hij spijt had, maar dat werd dan altijd gevolgd door een ‘maar’.”

Janssen wilde zich even later opnieuw verdedigen en zei dat hij nooit echt iets heeft geëist. “Alles wordt hier zo verdraaid”, klaagde hij.

Deze namiddag volgt onder meer een reconstructie van de feiten.

Volg de zevende dag van het proces live via onze reporter ter plaatse:

Proces Janssen: Volg de zevende dag live

FiVr

Meer over Jef Vermassen