Priester Borremans niet schuldig aan verkrachting

Het hof van beroep van Bergen heeft vrijdagochtend priester Robert Borremans vrijgesproken van verkrachting naar aanleiding van de laatste bekentenissen van het slachtoffer, het petekind van de priester. Het kind gaf toe dat hij het seksueel misbruik had verzonnen.

pneirinckx

De priester werd op 21 april tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief, veroordeeld door het hof van beroep in Brussel. Hij werd schuldig bevonden aan verkrachting en aan aanranding van de eerbaarheid van zijn minderjarige petekind.

Het Hof van Cassatie verbrak die beslissing in december vorig jaar, omdat het Salduz-arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geschonden werd. Ook had de priester bekentenissen afgelegd bij de politie zonder bijstand van zijn advocaat. Het ging toen om bekentenissen die hij daarna voor de rechtbank en het hof betwistte.

De priester kreeg dus een nieuw proces voor het hof van beroep in Bergen, waarbij aan het licht kwam dat het slachtoffer de verkrachtingen uit jaloezie verzonnen had. De jongen zou namelijk jaloers geweest zijn op een dertigjarige man die door zijn oom regelmatig bezocht werd. Hij bekende alles verzonnen te hebben.

Het hof stelde ook vast dat het petekind in dezelfde periode (1999) talrijke andere personen, homoseksuelen, beschuldigd had.

Beeld: Photonews