Toch openbaar proces ondanks gruwelijke foto's Shana en Kevin (herlees)

Het hof op het assisenproces van Ronald Janssen heeft zich woensdagnamiddag even teruggetrokken om zich te beraden over het verzoek tot gesloten deuren van de ouders van Shana Appeltans en Kevin Paulus. De ouders wilden niet dat de gruwelijke foto's van de verkoolde lichamen van hun kinderen, waarop bijvoorbeeld nog een ribbenkast te zien is, aan derden of het publiek getoond zouden worden. Namiddag startte immers het luik van Shana en Kevin, dat onderzocht werd door de federale gerechtelijke politie van Hasselt.

pneirinckx

Na beraad heeft het hof het verzoek afgewezen. Het proces blijft dus voor iedereen openbaar.

De ouders zijn daarop naar de tweede zaal gegaan om de aanwezigen te vragen om de zaal, uit respect, te verlaten. Sommigen gingen in op die vraag, anderen niet.

Tijdens het tonen van de bewuste foto's zijn de meeste familieleden de zaal uitgevlucht. Andere personen die het proces volgen, zaten dikwijls met de zakdoek in de hand. Ook heel beklijvend waren de foto's van het familiefeest, op de avond voor hun moord, waarin Shana en Kevin te zien zijn als een vrolijk koppel. Op de foto's waren ook Shana en haar zussen te zien terwijl ze lachten en gekke bekken trokken.

Eerder op de dag kwam de vraag die hier al dagenlang in de rechtzaal circuleert: waarom is het misgelopen met het moordonderzoek in Leuven?

Waarom is het misgelopen?

Meester Jef Vermassen, voor de familie van Annick Van Uytsel: "Heren, u weet dat ik grote achting voor uw werk heb en daar blijf ik bij maar ik heb enkele vragen om uit te zoeken waar het fout ging. U spreekt van een grote vijver waarin gezocht moet worden (de omgeving van Halen, nvdr), ik heb het over een kleine poel. Dutroux kwam vanuit Wallonië naar Vlaanderen om slachtoffers te zoeken. Hier ging het om Halen en toch vind ik lange tijd niets in die richting tot het inforapport van 2008. Maar jullie hebben in 2007 toch al met de naam Janssen gespeeld?"

Speurder André Allard: "We hebben Janssen afgetoetst aan alle elementen die we op dat moment in het dossier hadden: nummerplaten, kleur van bestelwagens, telefoonverkeer… Hij kwam op geen enkel moment uit die tips. Daarom konden we niet wachten op een concretere aanleiding."

"De mensen die we onderzocht hebben, hadden wel ergens een link: ze waren er die nacht, hadden die kleur van bestelwagen… En het verkrachtingsdossier en de informatie van politieman Michaux? Die was ook doorgestuurd naar het parket van Hasselt en daar hebben ze er ook niet meer mee kunnen doen. We hadden niets concreets om hem op leugens te pakken", alsnog Allard.

De conclusie, na drie dagen discussiëren over het Leuvense onderzoek, lijkt duidelijk: er is inderdaad hard, heel hard gewerkt in Leuven. Maar ze zijn ergens verzand geraakt in de details, er is vanalles misgelopen met de communicatie, de territoriumdrang blijft leven in de politiewereld.

Herbeleef hier onder de vierde procesdag:

Proces Janssen: Volg de vierde dag live

Foto: Ivo Paulus and Maria Verduyckt, de ouders van Kevin Paulus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer