Gezinnen besparen streeds meer op gezinsbudget door crisis

Print
Gezinnen besparen streeds meer op gezinsbudget door crisis

Gezinnen besparen streeds meer op gezinsbudget door crisis

De economische crisis heeft nog altijd een duidelijk impact op de Belgische bevolking. Volgens een studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) verminderen de consumenten sinds 2008 hun uitgaven op zowat alle posten van het gezinsbudget.

Volgens het OIVO heeft 39 procent van de 700 mensen die in juli ondervraagd werden, aangegeven dat ze de afgelopen zes maanden minder geld hebben besteed aan reizen. Dat is meteen het hoogste percentage sinds de consumentenorganisatie in 2008 met het onderzoek begon.

Ook de uitgaven voor kleding (38 procent), elektrische huishoudtoestellen (43 procent) en telecommunicatie (37 procent) kenden volgens het onderzoek het voorbije half jaar een forse terugval.

Een op de drie consumenten heeft in die periode ook de buikriem aangehaald voor de voedingsuitgaven of voor gezondheidszorg.

Wanneer een vergelijking gemaakt wordt met het begin van de crisis, werd vooral bespaard op energie-uitgaven, uitgaan en het autogebruik. Andere uitgavenposten waarin door de gezinnen fors werd gesnoeid, zijn "reizen", "kleding" en "vrijetijdsactiviteiten".

Het OIVO benadrukt voorts dat niet alle consumenten even hard zijn getroffen. De bescheiden sociale groepen, die al sinds het begin in 2008 het sterkst de gevolgen van de crisis voelen, blijven ook de voorbije maanden de zwaarst getroffen groep.

Bij hen moeten zo goed als alle posten van hun gezinsbudget eraan geloven. Enkel de sociale groepen met hogere inkomens zeggen dat ze hun consumptie- of spaargewoonten niet veranderd hebben.

Foto Photo News