Waalse minister wil KRC Genk aanklagen voor spreekkoren

Print

Waalse minister wil KRC Genk aanklagen voor spreekkoren

Minister van Sport in de Federatie Wallonië-Brussel André Antoine (cdH) overweegt gerechtelijke stappen tegen de anti-Waalse spreekkoren van de supporters van Racing Genk. Dat zei de minister donderdag in het parlement van de Federatie, de nieuwe naam van de Franse gemeenschap.

Zondagavond zongen supporters van de landskampioen tijdens de match tegen Standard Luik spreekkoren zoals "Et les Wallons c'est du caca". Scheidsrechter Jérôme Efong Nzolo (foto onder) legde de match daarom even stil en Genk kreeg een boete van 600 euro van de Belgische voetbalbond, die niet vond dat het om racisme ging.Maar minister Antoine (foto links) wil het daar niet bij laten en heeft een advocaat gevraagd na te gaan welke gerechtelijke stappen mogelijk zijn tegen wat hij een aanslag op de waardigheid noemt. "Je mag racisme en folkore niet verwarren", zei hij.

En ook andere Waalse politici kunnen niet lachen met de spreekkoren. Zo noemt cdH-afgevaardigde Maxime Prévot, zelf een voormalige scheidsrechter, de reactie van de voetbalbond "bedroevend" en de boete "nogal mager". Philippe Dodrimont van MR spreekt van een "belediging van het Waalse volk".

Minister Antoine dreigt nog dat een overheid geen sporttak kan subsidiëren die de principes van de fair play niet zou kunnen respecteren.