Eerste procesdag zit erop voor Ronald Janssen

Print

Eerste procesdag zit erop voor Ronald Janssen

De 40-jarige Ronald Janssen uit Loksbergen was persoonlijk aanwezig in de Tongerse assisenzaal, op de eerste procesdag tegen de moordenaar van Annick Van Uytsel (18), Shana Appeltans (18) en Kevin Paulus (22). De zitting begon met de samenstelling van de twaalfkoppige jury.

Ronald Janssen stelde eerder als voorwaarde om te verschijnen in de rechtbank dat hij niet wil gefotografeerd worden. Op de eerste procesdag heeft hij nu ook geprotesteerd tegen de aanwezigheid van twee tekenaars. Ook hun werk mag niet openbaar worden gemaakt.

Janssen droeg een blauwe trui en een lichtbruine broek. Hij zag er mager en scherp uit en volgde alles wat gebeurde in de zaal aandachtig.

Anoniem voertuig

Janssen werd rond 9.30 uur in de gevangenis van Hasselt in een anoniem voertuig opgehaald en overgebracht naar het gerechtsgebouw aan het Vrijthof in Tongeren. Hij zal tijdens het proces telkens via een andere route naar het gerechtsgebouw van Tongeren worden gebracht.Geen ouders

De ouders van zijn slachtoffers hebben besloten niet naar de eerste procesdag te komen. Of ze vrijdag zullen komen om bij de aanvang van de debatten echt oog in oog te staan met Janssen, is nog afwachten.

De ouders weten ongeveer wat hen te wachten staat. Eerder dit jaar hebben ze samen een ander assisenproces bijgewoond in Tongeren om zich voor te bereiden.

"Geen proces van het onderzoek"

Assisenvoorzitter Jordens gaf de kersverse jury nog mee dat het proces over de schuld van Janssen gaat, niet over de werking van de politiediensten.

"U hebt misschien via de media gehoord over de kritiek op het onderzoek. Over de klachten over de werking van de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven en het daaropvolgende verslag van het Comité P. Iedereen heeft daar een scherpe mening over. Maar men mag twee zaken niet verwarren: een assisenproces gaat over de vraag naar verantwoordelijkheid van de beschuldigde. Heeft de beschuldigde, Ronald Janssen, een misdrijf begaan en is hij daaraan schuldig. De onderzoeksopdracht gaat over de evaluatie van het onderzoek. U zult hier nooit vragen krijgen over 'is het onderzoek goed verlopen of is het misgelopen'".

Vrijdag start het eigenlijke proces. Volgende week zijn er elke dag politieverhoren.

Herlees hier het verslag van de eerste procesdag door onze reporter ter plaatse:

Bekijk de reportage van TVL: