thumbnail: null
thumbnail: null

Eindelijk doorbraak: BHV gesplitst

Formateur Elio Di Rupo en de acht partijen die onderhandelen over een regeerakkoord hebben een eerste kaap gerond. Woensdagavond raakten ze het eens over een onderhandelde oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Die kieskring wordt gesplitst, maar de inwoners van de zes faciliteitengemeenten rond de hoofstad zullen nog wel voor Brusselse lijsten kunnen stemmen. De Senaat zal geen rechtstreeks verkozen parlement meer zijn.

wverhaert

Formateur Di Rupo maakte het akkoord kort na middernacht zelf bekend. Met een glimlach op het gezicht verliet hij daarop de gebouwen van het Kamervoorzitterschap, waar de onderhandelaars woensdag bijna twaalf uur lang de vergadering "van de laatste kans" hadden gehouden. Di Rupo vertrok meteen richting Laken, om het nieuws over het akkoord aan de koning te melden.

De formateur bleef zowat een half uur bij de vorst. "De koning heeft deze nacht Elio Di Rupo in audiëntie ontvangen op het kasteel Belvedère. De formateur heeft verslag uitgebracht over de vorderingen van de onderhandelingen", laat het Paleis weten.

Het akkoord brengt nieuw leven in de formatie, die minder dan 24 uur geleden nog op sterven na dood was. Nu de eerste horde is genomen, kunnen de onderhandelaars zich op de andere communautaire dossiers storten: de financieringswet en de overdracht van bevoegdheden aan de deelstaten. Als ook daarover een akkoord volgt, kan Di Rupo proberen een socio-economisch en budgettair programma uit te werken.

* BHV wordt gesplist voor de Europese en Kamerverkiezingen. Er komen geen gecöopteerde Kamerleden. * De rechtsreeks verkozen Senaat wordt afgeschaft. Er komen 10 gecoöpteerde senatoren: 6 Nederlandstalige + 4 Franstalige, en 51 gemeenschapssenatoren. * De compensaties voor de splitsing van BHV worden beperkt tot de zes faciliteitengemeenten. * Zo krijgen die inwoners twee kieslijsten: een van Vlaams-Brabant en een van Brussel. Ze kunnen dus kiezen op welke lijst ze stemmen. Dat recht wordt in de Grondwet verankerd. * De burgemeesters uit de faciliteitengemeenten moeten benoemd worden door de Vlaamse regering. De gemeenteraad mag wel een "dienstdoende burgemeester" aanduiden. Die heeft alle bevoegdheden, maar mag zich geen "burgemeester" noemen. De kandidaten kunnen bij een niet-benoeming in beroep gaan bij een tweetalige kamer van de Raad van State. * Er komt geen federale kieskring, de Franse Gemeenschap krijgt geen bijkomende bevoegdheden in de Rand, en er komt geen apparentering (stemverbinding) tussen Brussel en Vlaams-Brabant.

Meer over de voorgeschiedenis van het probleem-BHV vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Meer over Elio Di Rupo