Extreme agressie: stroomstoten voor controleurs lijnbus Diepenbeek

Print
Extreme agressie: stroomstoten voor controleurs lijnbus Diepenbeek

Extreme agressie: stroomstoten voor controleurs lijnbus Diepenbeek

Diepenbeek - Maandagavond werd een controleur van De Lijn in Diepenbeek liefst vijf keer getroffen door een stroomstootwapen, toen hij een passagier wilde beboeten. De man moest met zware pijn in de borst naar de spoed worden gebracht. Ook een collega werd geraakt, terwijl twee andere controleurs klappen moesten incasseren.

De Lijn 20a die vanuit Hasselt tot in Maastricht rijdt, is berucht bij de controleurs van De Lijn. Niet zelden zitten er drugsgebruikers op die “inkopen gaan doen” in de Nederlandse grensstad. In het verleden zijn er al vaker incidenten geweest.

“Maar wat maandagavond gebeurde slaat echt alles”, zegt vakbondsafgevaardigde Willy Claes van ACOD. “In Brussel en Antwerpen is er vaker sprake van zware incidenten, in Limburg blijft het meestal bij verbaal geweld. Het is al jaren geleden dat een chauffeur in Bilzen bedreigd werd met de naald van een drugsspuit. Maar iemand die met een stroomstootwapen onze controleurs aanvalt? Dat hebben we nog nooit meegemaakt.”

Een van de passagiers had kennelijk geen geldig vervoersbewijs. Het kwam tot een discussie. Een vriend van de zwartrijder kwam er zich mee bemoeien. Hij haalde plots een stroomstootwapen boven.

Werkonbekwaam

Twee controleurs zijn zeker een week werkonbekwaam. Twee andere collega’s zijn eerder lichtgewond. Ze krijgen allemaal psychologische bijstand. “Er is één lichtpunt: een van die gasten is duidelijk te herkennen op de beelden van de veiligheidscamera in de bus”, aldus Claes.

De beelden werden overgemaakt aan de politie HAZODI. Daar werd dinsdag bevestigd dat een spoor naar een verdachte wordt gevolgd. Al waren er gisteren nog geen aanhoudingen.

Toon ROYACKERS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio