thumbnail: null
thumbnail: null

1ste Kunstfestival tovert tinfabriek om tot artistiek centrum

Wat eerder bekend stond als ‘fabriek Rosmeulen’ heet vanaf nu: ‘The Factory of Art’. Met haar 12.000 m² overdekte ruimten behoort The Factory of Art niet enkel alleen tot één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in België, maar ook in de Euregio.

Herman Verstraelen

Onder stimulans van coördinator Patrick Smeets vindt hier over enkele weken het 1ste Kunstfestival plaats.

De naam Rosmeulen klinkt overbekend in Limburg. Begin vorige eeuw gestart als chocoladefabriek, later gebruikt voor de productie van weefmachines, en tot voor kort tingieterij Riskin. De uitgestrekte gebouwen met hun rijke geschiedenis werden opgenomen als industrieel erfgoed. De fabriek is een van de eerste constructies in gewapend beton in België en maakt indruk door zijn bijzondere architectuur en ongewone ruimtelijkheid. De ideale omgeving met andere woorden voor een totaal nieuwe bestemming.

Plannen

En dat is nog maar het begin, want de plannen met het immense complex zijn veelomvattend: exposities, dans- en theatervoorstellingen, events, bedrijfsfeesten... ‘The Factory of Art’ wil geen museum zijn, maar een levend organisme dat continu in beweging is.

Smeets, zelf gewaardeerd kunstfotograaf, zorgt tijdens het 1ste Kunstfestival Tongeren dat je 22, 23, 24 en 25 september kan bezoeken voor een bijzonder gevarieerde en kwalitatieve affiche: Helena Olewicz – Abstracte schilderijen; Frieda Rouffa – Aquarellen; Arie Kalisvaart – Beelden; Luk Luts – Beeldhouwwerk; Lukas Roels – Fotografie; Dominica Eyckmans – Dances with Viola; Patrick Smeets – Fotografie; Roland Menten – Composiet; Marleen Maris – Keramiek; Gustavo Del Re – Poëzie; Georgine Van Assche (+) – Metallic Pastel; Additioneel: Neale Williams – Kunstboeken.

De schilderijen van Helena Olewicz worden vergezeld van de poëtische interpretatie van Gustavo Del Re. De unieke werken van wijlen Georgine Van Assche zijn in primeur te bewonderen in Limburg. In de boekenstand van Neale Williams vindt de bezoeker unieke kunstboeken over architectuur, fotografie en kunst in het algemeen. Een aanrader voor verzamelaars!

Donderdag 22 september heeft om 19.30 uur een nocturne plaats, met o.m. een unieke performance ‘Dances with Viola’ door de artieste Dominica Eyckmans. Deze nocturne kan enkel bijgewoond worden op uitnodiging. Voorts is er ook een kunstveiling waarop werken van de deelnemende kunstenaars worden aangeboden.

Daarnaast worden ook een aantal kunstwerkjes aangeboden i.s.m. de Mediclowns. In Limburgse ziekenhuizen maken een aantal kinderen hun eigen creaties, rond het thema ‘clownsneus’. De werkjes worden te koop aangeboden, de opbrengst ervan gaat integraal naar de Mediclowns.

Het grote publiek is welkom op 23, 24 en 25 september. Elke bezoeker kan ook deelnemen aan een kleine “wedstrijd”…de kunstenaar met de meeste voorkeurstemmen ontvangt een publieksprijs in de vorm van een trofee.

Openingsuren: vrijdag van 10 tot 19 uur, zaterdag van 14 tot 21 uur en zondag van 10 tot 18 uur. De toegangsprijs bedraagt 4 euro.

The Factory of Art bevindt zich in de Neremstraat 240 te Tongeren (deelgemeenten Nerem en Mal).

INGESTUURD DOOR Christien Vandeput


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio