Umicore neemt batterijrecyclage in Hoboken in gebruik

Het beursgenoteerde materialenbedrijf Umicore heeft zijn recyclagefabriek voor herlaadbare batterijen op zijn site in Hoboken officieel in gebruik genomen. Ze vergde een investering van 25 miljoen euro, onderzoek en ontwikkeling niet inbegrepen.

jvangeyte

Slechts 3% van de herlaadbare batterijen uit gsm's en laptops wordt vandaag gerecycleerd. Dat is heel weinig. Bovendien zit er nog een enorme hoeveelheid aan te komen. Als naar verwachting tegen 2020 10% van het autopark uit elektrisch aangedreven of hybride voertuigen bestaat, komt er nog een hele pak bij eens de batterijen hun werkingskracht verloren hebben.

Umicore wil op dit verwachte aanbod inspelen via zijn recyclagefabriek in Hoboken. Die heeft een capaciteit van 7.000 ton, wat overeenkomt met ongeveer 150.000 batterijen voor elektrische wagens of 250 miljoen batterijen voor mobiele telefoons.

Het materialenbedrijf heeft onder meer contracten lopen met Tesla. De producent van elektrische voertuigen laat al zijn batterijen via Umicore recycleren.

De bedoeling is dat Umicore op termijn bijkomende recyclagefabrieken gaat bouwen. De gerecupereerde materialen uit de batterijen hebben op dit moment immers geen al te grote verkoopwaarde. Dat zorgt ervoor dat de transportkosten moeten beperkt worden.

De batterijen worden gerecycleerd via een smelting op zeer hoge temperaturen. "Daarbij worden onder meer de plastics van de toestellen gesmolten. We houden daardoor weinig afval over en we gebruiken ook relatief weinig energie", zegt Umicore-voorzitter Thomas Leysen.

JVG