Muzikaal avontuur op Jazz in 't Park in Gent

Op Jazz in 't Park - Gent stelde bassist Serge Dacosse zaterdag de nieuwe samenstelling van zijn quintet voor. Dacosse sprak over zijn nieuw "project" maar misschien is de term "muzikaal avontuur" meer van toepassing. Dacosse koos als line-up voor drie Spaanse artiesten: José Toral (gitaar / percussie), Francis Ligero (zang), Ivan Martinez Ortega 'El Cuco' (percussie) en Italo-Belgische pianist Michel Bisceglia.

jrosquin

- door festivalreporter Alexandra Soto

Het was een ietwat nerveuze Dacosse die het podium betrad. De gespannenheid was vrij snel verdwenen wanneer Dacosse merkte dat het goed zat met zijn team. Er wordt wel eens vergeten hoeveel uren, zoniet dagen artiesten besteden aan repeteren. Het wordt pas een echte klus wanneer een nieuw project wordt opgestart en de leden van de band zo'n tweeduizend kilometer van elkaar wonen. Dacosse en zijn groep hadden dagen gerepeteerd en het resultaat van hun harde werk was vanaf de eerste tunes duidelijk te horen.

Michel Bisceglia hoeft geen introductie. Met een musicus van zijn formaat mag de Belgische en internationale muziekscène zich geprivilegiëerd voelen. José Toral nam zaterdag de gedaante van een kameleon aan en schakelde moeiteloos van percussie naar gitaar en gaf daarbij blijk van zijn professionalisme in beide disciplines.

Een vocale reus

Voor een flamenco fan als de festivalreporter, was zanger Francis Ligero een absolute revelatie. De man is klein van gestalte maar heeft een reusachtige stem. Hij beschikt over het mysterieuze "Duende", het vermogen om de emoties in het publiek diep op te rakelen.

Het Dacosse quintet bracht een fantastische versie van "Stella by Starlight" van Victor Young. Het concert werd afgesloten met "Buleria" waarbij Francis Ligero een laatste kans kreeg zijn kunnen als cantaor te tonen.

Groot potentiëel

Ik vind het tijdens concerten steeds interessant om de commentaren van de mensen links en rechts van me te horen. Die waren uitermate positief over Dacosse. Hopelijk vormt de afstand die de bandleden van elkaar scheidt geen barrière om dit project met groot potentiëel verder uit te diepen. Keep up the good work guys!

Lees meer over de festivals