Euro 2012 zo goed als onmogelijk voor de Rode Duivels

Print

Euro 2012 zo goed als onmogelijk voor de Rode Duivels

België is in de EK-kwalificatiematch op bezoek bij Azerbeidzjan niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. De Rode Duivels zijn daarmee zo goed als zeker uitgeschakeld voor Euro 2012.

De Belgen - met Hazard én Mertens als flankaanvallers - begonnen moeizaam aan de partij. In een broeierige sfeer hadden ze het moeilijk om te combineren op het slechte veld.

Na 22 minuten had het 0-1 moeten zijn toen een doorgebroken Mertens in de zestien Lukaku niet kon bereiken met slechts één verdediger tussen hen. Tien minuten later kon Witsel vrij inkoppen na een knappe actie van Hazard op links, maar hij besloot op doelman Agajev.

De Azeri's kwamen af en toe gevaarlijk opzetten. Grote kansen creëerden ze niet, maar het leverde wek gele kaarten op voor Fellaini en Kompany. De Rode Duivels domineerden de eerste helft, maar het ontbrak aan goede voorzetten. Het bleef 0-0 aan de rust.

Simons

Na de rust verliep het erg stroef voor de Duivels. Toch viel er in de 55ste minuut een strafschop uit de lucht na een fout op Hazard. Timmy Simons verzilverde de strafschop: 0-1.

De voorsprong zorgde voor meer rust bij België. Fellaini was dicht bij de 0-2 toen Mertens vanop rechts mooi achterlegde. Fellaini probeerde achter het steunbeen te scoren, maar hij kon niet genoeg kracht zetten.

Azerbeidzjan gaf zich niet gewonnen en verhoogde de druk in het laatste kwartier. De Rode Duivels leken achterin de controle te behouden, maar vijf minuten voor tijd gebeurde het ondenkbare. Een vrijstaande Aliyev kreeg alle tijd om de 1-1 binnen koppen.

Een slotoffensief van de Belgen haalde niets meer uit. Het bleef 1-1 wat betekent dat het EK 2012 zo goed als onmogelijk is.

Turkije won vrijdagavond met 2-1 van Kazachstan - de Turken scoorden de winning goal pas in de blessuretijd - en klimt daarmee over België naar de tweede plaats in groep A. Bovendien heeft Turkije een wedstrijd minder gespeeld.

België speelt zijn volgende groepswedstrijd op 7 oktober tegen Kazachstan, op de slotspeeldag op 11 oktober wacht de verplaatsing naar Duitsland.