Oorlog verandert hersenen tijdelijk

De hersenen van soldaten in oorlogsgebieden veranderen tijdelijk door het geweld om hen heen. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse wetenschappers.

pneirinckx

Als militairen terugkeren uit een oorlogsgebied is er op hersenscans een constant verhoogde activiteit waarneembaar in hun amygdala, een hersendeel dat nauw betrokken is bij de vorming van emoties.Pas na ongeveer een jaar is de normale toestand in het brein teruggekeerd. Dat melden onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

"De activiteit van het alarmcentrum van het brein herstelt volledig, wat suggereert dat de verhoogde alarmeringsfunctie van de amygdala na afloop van de oorlogsomstandigheden weer normaliseert", verklaart hoofdonderzoeker Guido van Wingen.

Een jaar na de eerste hersenscan bleken de amygdala's van de soldaten met gevechtservaring ook weer tot rust gekomen.Geen van de militairen ontwikkelde dan ook posttraumatische stress. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

De wetenschappers sluiten echter niet uit dat de amygdala op de lange termijn toch enige hinder blijft ondervinden van oorlogservaringen.

Beeld: Photonews