Slachtoffers seksueel misbruik wachten op schadevergoeding

Print
Slachtoffers seksueel misbruik wachten op schadevergoeding

Slachtoffers seksueel misbruik wachten op schadevergoeding

De Kerk is er nog altijd niet uit welke schadevergoeding ze de slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken wil en kan betalen. "Wij vragen nog even geduld."

"Onze experts hebben de hele zomer gewerkt aan een oplossing", zegt Olivier Lins, woordvoerder van de Antwerpse bisschop Johan Bony. "Maar het is geen eenvoudige materie. Zodra we eruit zijn, zal via de bisschoppenconferentie een tekst worden voorgelegd met een voorstel. Ook de bijzondere parlementaire commissie Seksueel Misbruik werkt aan een voorstel. Die twee teksten zullen met elkaar worden vergeleken om tot de best mogelijke oplossing te komen. Wij vragen nog even geduld."

Welke sommen slachtoffers mogen verwachten, staat niet vast. De Kerk liet al wel verstaan geen geld te hebben. In Nederland worden bedragen van gemiddeld 5.000 tot 25.000 euro genoemd per slachtoffer.

378 dossiers

Sinds de zaak-Vangheluwe regent het klachten. Volgens de jongste telling komt het federaal parket tussenbeide in 378 dossiers. In 314 daarvan heeft het alleen een coördinerende taak en zijn het de lokale parketten die het strafonderzoek voeren en de strafvordering uitoefenen.

TG

Beeld: PhotoNews