Drones voor het goede doel

Print
Drones voor het goede doel

Drones voor het goede doel

Wereldwijd leven bijna een miljard mensen in gebieden die niet het hele jaar via de weg bereikbaar zijn. Om die mensen toch geneesmiddelen en voedselhulp te kunnen leveren, ontwikkelde een team van de Singularity University in het Amerikaanse Silicon Valley de "Matternet-heli", een distributiesysteem met onbemande helikoptertjes.

"Neem nu Lesotho", zegt het bedrijf op zijn website. "Maar liefst 85 procent van het land bestaat uit bergachtig terrein. Het kost dorpelingen tot vier uur om in de bewoonde wereld te geraken. Wegen zijn er tot vier maanden per jaar onberijdbaar door zomerregens en sneeuwstormen in de winter. Daardoor kunnen gezondheidscentra geen laboratoriumtests aanvragen of geneesmiddelen bestellen. 70 procent van de inwoners van Lesotho leeft in die gebieden."

Snel, simpel en goedkoop

Een systeem met onbemande helikopters kan in dergelijke regio's snel en goedkoop geneesmiddelen en laboratoriumstalen vervoeren. Een eerste prototype van de helikopter, met vier afzonderlijke elektrische schroeven, is in staat om ladingen tot twee kilogram mee te nemen. Het team wil daarom in een tweede fase een toestel ontwikkelen dat tot 200 kilogram kan dragen. Dat toestel moet ook veel verder kunnen vliegen, dankzij een systeem van automatische laadstations op de grond. Die kunnen gevoed worden door zonnepanelen.

De helikoptertjes hoeven bovendien niet bestuurd te worden. De gebruiker hoeft alleen maar de coördinaten van de route in te geven en de dingen besturen zichzelf, met behulp van GPS-signalen en de laadstations als bakens.

Bron: IPS

Archiefbeeld