"Rechts houdt zich enkel bezig met het aanduiden van zondebok"

Print
"Rechts houdt zich enkel bezig met het aanduiden van zondebok"

Rechts houdt zich enkel bezig met het aanduiden van zondebok

CD&V-senator Rik Torfs heeft zaterdag zwaar uitgehaald naar de N-VA. De partij dankt zijn succes enkel aan het cordon sanitaire dat "doorbroken" werd.

CD&V viert haar tienjarig bestaan op het 'Samen is Super'-congres in Kortrijk. Torfs gunde de Concentrakranten al een blik op de toekomst van de partij zoals die er volgens hem moet uitzien. "De CD&V is een partij met een fantastisch verleden, maar nu moet ze resoluter dan ooit uitgaan van haar sterkte. En we moeten niet proberen te lijken op een andere partij. Een partij die er bovendien helemaal niet goed uitziet."

Torfs verwees niet alleen naar de N-VA, maar naar alle rechtse partijen. Zo vindt hij ook dat er meer bevoegdheden naar de regio's moeten, "maar als het Vlaamse discours betekent dat je heel radicale, gespierde machotaal moet verkopen, dat je de brulboei moet uithangen, zoals sommige collega-politici, dan pas ik". Volgens hem zijn er in heel Europa partijen die hun programma richten op het aanduiden van zondebokken. "Het maakt voor hen niet uit of dit vreemdelingen, werklozen, Grieken of Walen zijn", aldus de senator.

Volgens de CD&V'er dankt de partij van Bart De Wever het electorale succes aan het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang. De voorzitter is erin geslaagd dat cordon te doorbreken "en dat heeft geleid tot een enorm revanchegevoel bij een groot deel van de bevolking. Maar goed, zo'n gevoel blijft niet duren".

Buitenstaander

Op Radio 1 voegde de politicus toe dat de CD&V in 2007 een fout heeft gemaakt door harde communautaire beloftes te maken. Ontslagnemend premier Yves Leterme zei in zijn reactie dat "Rik Torfs een buitenstaander is, zeker wat die periode betreft".

Beeld: Photonews