N-VA mag BHV-advies niet inkijken: "De P in parlement staat voor PS"

De acht onderhandelende partijen kregen afgelopen vrijdag de technische opmerkingen over de BHV-voorstellen die op de onderhandelingstafel liggen. De N-VA, die zelf uit de onderhandelingen stapte, vroeg die adviezen tot twee keer op, maar werd telkens wandelen gestuurd.

ghouben

Kamervoorzitter André Flahaut (PS) weigert de teksten door te spelen. Formateur Elio Di Rupo is als opdrachtgever bij manier van spreken eigenaar van de BHV-adviezen en wil niet dat ze aan iedereen worden gegeven.

"De diensten geven regelmatig informeel advies aan de leden van de Kamer over de legistieke redactie van een tekst, bijvoorbeeld een wetsvoorstel. Dit betekent niet dat dit advies aan alle leden bekend gemaakt moet worden. Het betrokken lid beslist zelf of hij daar rekening mee houdt", aldus het officiële antwoord van Flahaut.

Flahaut respecteert met andere woorden het kamerreglement. Ben Weyts paste daarna een bekende truuk toe. Hij diende in eigen naam de BHV-wetsvoorstellen uit de nota-Di Rupo in bij de juridische dienst van het parlement. Dezelfde vraag zou wel hetzelfde antwoord opleveren. Niet dus.

De medewerkers van kamer zegden Weyts dat de BHV-adviezen "op gezag van de kamervoorzitter" niet mochten worden vrijgegeven.

"Ik dacht altijd dat de diensten van het parlement voor alle parlementsleden werken, en niet enkel voor diegenen die een regering vormen. Blijkbaar niet, zoveel is nu wel duidelijk. De P in het woord parlement staat klaarblijkelijk voor PS en consorten", aldus N-VA ondervoorzitter Weyts in een krant van de Corelio-groep.

(Beeld Photonews: Ben Weyts, links, en kamervoorzitter André Flahaut, in betere tijden)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer