Roularta ziet winst krimpen

De beursgenoteerde mediagroep Roularta heeft in het eerste halfjaar van 2011 een nettowinst geboekt van 14,263 miljoen euro. Dat was 5,6% minder dan in dezelfde periode van 2010. Toen bleef de winstmeter pas staan op 15,116 miljoen euro. Vooral de stijging van de papierprijs met 3,3 miljoen euro nam een hap uit het resultaat.

jvangeyte

Roularta is actief in de gedrukte en audio-visuele media. Het concern geeft in ons land onder meer Knack, Trends, Le Vif, De Streekkrant en de Krant van West-Vlaanderen uit. In Frankrijk worden de bladen van L'Express gemaakt. In de audio-visuele media is het actief in de groep rond VTM, Kanaal Z en regionale televisie.

Al de activiteiten samen leverden Roularta in het eerste semester een omzet op van 374,2 miljoen euro. Dat was 3,4% meer dan in de overeenkomstige periode van 2010. Het concern haalde vooral meer reclame-inkomsten op bij zijn audio-visuele media. Daar stegen ze met 6,2%. De gedrukte media hadden het moeilijker. In de gratis bladen werden nog 3,8% meer advertentie-inkomsten geboekt, in de magazines was er een daling met 1,1%.

De omzet uit de verkoop van bladen aan lezers staat dan weer onder druk. Hij nam maar met 1,1% toe. Dat was dan vooral aan Frankrijk te danken, waar de verkoop 3,6% meer opleverde. In België daalde de opbrengst van de verkoop in de winkel en abonnementen daarentegen met 1,5%.

Prognoses

Voor het derde trimester verwacht Roularta nog goede resultaten. De vakantiemaanden juli en augustus waren alvast goed inzake reclame-inkomsten. Voor het vierde kwartaal, dat veel belangrijker is, is er evenwel maar weinig visibiliteit. De algemene economische toestand zou daar wel eens roet in het eten kunnen gooien.

JVG