"Wallonië zal wel bijdragen aan federale begroting"

Print
"Wallonië zal wel bijdragen aan federale begroting"

Wallonië zal wel bijdragen aan federale begroting

André Antoine (cdH), Waals minister van Begroting, zegt dat zijn Vlaamse evenknie Philippe Muyters een fout maakt. De N-VA'er zou naar verluidt niet zomaar kunnen weigeren om bij te dragen aan de federale begroting.

Op federaal niveau ziet het ernaar uit dat N-VA is uitgespeeld, maar de grootste partij van het land zit wel nog altijd in de Vlaamse regering. Muyters zei vorig weekend in een gesprek met de Concentra-kranten dat hij Vlaanderen niet wil zien bijdragen zodat ze op federaal vlak miljarden euro's kunnen besparen. "Dat staat niet in het Vlaamse regeerakkoord", klonk het.

Antoine is ook niet echt enthousiast. "Ik wil niet afgeperst worden, maar iedereen zal moeten meewerken", klinkt de repliek in een Corelio-krant. "Wij zijn bereid tot een inspanning, maar we zijn niet naïef. De heropleving van de economie in Wallonië mag in geen geval in gevaar komen."

De Franstalige socialist zegt dat er geen andere weg is. "We zijn collectief verantwoordelijk. Europa kent geen Vlaamse of Waalse of Duitstalige gemeenschapsbegroting. Voor hen is er in dit land maar één begroting: het totale plaatje. Iedereen moet meewerken, het is onze burgerlijke plicht."

Antoine voegt daaraan toe dat N-VA consequent moet blijven. Als het gelooft in een sterk Vlaanderen, moet het accepteren dat er in Vlaanderen een andere meerderheid is dan federaal.

Lees ook: "Federale regering krijgt geen Vlaams geld meer"