Hoorn van Afrika schreeuwt om hulp: "Hele generatie op het spel"

De toestand in de Hoorn van Afrika wordt elke dag schrijnender. "Meer dan twaalf miljoen mensen in Somalië, Kenia, Ethiopië en Djibouti hebben dringend hulp nodig. Dat aantal stijgt met de dag. De toekomst van een hele generatie staat op het spel", zegt VN-coördinatrice voor de noodhulp Valerie Amos.

ikerremans

Somalië is met afstand het meest getroffen door de crisis. "Tienduizenden mensen zijn er al overleden, en voor honderdduizenden anderen dreigt eveneens de hongerdood", aldus Amos.

De aanhoudende gevechten in het al jarenlang door (burger)oorlog getroffen land, bemoeilijken het werk van de hulpverleners. Ondanks voedselhulp via vrachtwagens en door droppings vanuit de lucht "blijven grote gebieden in het zuiden van Somalië volledig afgesneden".

"We vragen ongehinderde toegang aan alle partijen", zegt Amos. "Ons enige doel is levens redden." De VN-landen hebben al meer dan een miljard dollar hulp toegezegd, maar dat is niet voldoende. "We hebben nog een miljard nodig."

'Niet onverschillig zijn'

Ook paus Benedictus XVI heeft zich zondag uitgesproken over de hongersnood in de Hoorn van Afrika. "We mogen niet onverschillig staan tegenover de tragedie van honger en dorst", zei de paus aan honderden pelgrims die naar Castel Gandolfo waren afgezakt, het zomerverblijf van de kerkelijke leider.

Giften zijn welkom op volgende rekeningnummers:

- Consortium 12-12: 000-0000012-12 - Rode Kruis: 000-0000053-53 - AZG: 000-0000060-60