Advocate wil naar Raad van State tegen nieuwe schorsing Koekelberg

De advocate van Fernand Koekelberg, de geplaagde ex-commissaris-generaal van de federale politie, bereidt opnieuw een procedure voor bij de Raad van State tegen de nieuwe schorsing van haar cliënt. Volgens meester Joëlle Sautois kan Koekelberg zich anders niet kandidaat stellen om opnieuw de federale politie te gaan leiden.

ikerremans

De nieuwe procedure zal op zeer korte termijn worden opgestart, als Koekelberg daarmee akkoord gaat. De kandidaturen voor de functie van commissaris-generaal moeten immers op woensdag 3 augustus al binnen zijn. Het moet dus snel gaan, wil Koekelberg zich nog kandidaat kunnen stellen.

Verkrachting

De ex-politiebaas werd op 15 juli geschorst omdat hij in verdenking gesteld was voor verkrachting. De Raad van State besliste vrijdag om die schorsing zelf te schorsen. Daarop maakte Koekelberg bekend dat hij zich opnieuw kandidaat zou stellen als commissaris-generaal. Maar, even later besliste de federale politie om hem opnieuw te schorsen.

"Koekelberg bereidt nog altijd zijn kandidatuur voor", zegt zijn advocate. "Maar de nieuwe schorsing verhindert hem - strikt juridisch - om die kandidatuur in te dienen. Mijn cliënt is daarom verplicht om die schorsing weer aan te vechten."

"Er zijn anderen op het commissariaat-generaal die in verdenking gesteld zijn voor zwaarwichtige feiten, maar die niet geschorst zijn. Waarom Koekelberg dan wel? De auditeur van de Raad van State noemde dat al eigenaardig." Bovendien is Koekelberg nog altijd niet verhoord door de commissaris-generaal ad interim, Paul Van Thielen, zegt Sautois nog.

Volgens de Raad van State was de vorige schorsing niet regulier verlopen, omdat Koekelberg niet door Van Thielen verhoord was.

Foto Photo News

Meer over Raad van State