Drie gevangenen ontsnapt in Jamioulx - cipier gegijzeld

Het personeel van de gevangenis van Jamioulx heeft maandagmorgen het werk neergelegd na de ontsnapping van drie gedetineerden zondagavond. Een vrouwelijke cipier werd een tijdlang gegijzeld, maar later op de avond weer vrijgelaten.

ikerremans

De drie gedetineerden ontsnapten toen ze kort voor 18 uur van de binnenkoer weer naar hun cel moesten. Ze bedreigden één van de bewaaksters en dwongen haar om de deuren van de gevangenis te openen. Op hun vlucht naar buiten kwam een andere bewaakster tussenbeide, om te verhinderen dat de drie zouden ontsnappen. Eén van de gedetineerden gaf haar enkele klappen.

Gijzeling

De gevangenen wisten twee wagens en een motor te carjacken buiten de gevangenis. Ze bedreigden de chauffeurs van de wagens met een mes en sloegen op de vlucht richting Marcinelle.

De gegijzelde bewaakster werd meegenomen aan boord van een wagen. Niet ver van de gevangenis, op het grondgebied van Marcinelle, splitsten de ontsnapten op. Een van hen zou de gegijzelde bewaakster met zich meegenomen hebben. De twee anderen zouden gevlucht zijn met een andere wagen.

Geen van de ontsnapten kon tot dusver opgespoord worden. Iets voor 23u kwam het bericht dat de gegijzelde bewaakster vrijgelaten werd, maar de omstandigheden van die vrijlating zijn nog niet duidelijk.

In de hele regio Marcinelle zet de politie de zware middelen in om de ontsnapten op te sporen. Ze krijgt daarbij ook de steun van een helikopter van de federale politie.

Mostefa

Eén van de ontsnapten is vermoedelijk Abdellah Mostefa, die in september 2010 dertig jaar cel kreeg voor de moord op een bakker in Jamioulx. Hij zit waarschijnlijk op de gestolen motor.

Mostefa probeerde een eerste keer te ontsnappen in oktober uit de gevangenis van Bergen. Hij kreeg hulp van twee medeplichtigen. Ze gebruikten explosieven: één werd tegen de gevangenismuur geplaatst, een ander op de gevangeniskoer gegooid. De schade bleef al bij al beperkt.

De vakbonden gaan nu samenzitten met de cipiers.