Belgische kust beleeft geen topmaand door slechte weer juli

Door het slechte weer is de maand juli geen topmaand geworden aan de Belgische kust. Toch bleven de verhuringen van vakantieverblijven en de boekingen in de hotels stabiel.

ikerremans

Het uitstekende weer in het voorjaar heeft veel mensen overhaald om de zomervakantie aan de eigen kust door te brengen, en dat scheelt toch wel een slok op de borrel. "Door dit goede voorjaar waren er dus nogal wat vroege boekingen", zegt Dirk Marteel van Westtoer.

"Als de zon dan achterwege blijft, dan noteer je minder lastminuteboekingen, en ook de dagtoeristen kwamen niet in massa's naar de kust. Het is dus eigenlijk een gewone, Belgische julimaand worden, zoals we er al zoveel hebben gekend en nog zullen kennen."

"Voor augustus is het nog afwachten want momenteel zijn er 8 procent minder boekingen dan vorig jaar. Als het weer niet verbetert, dan zal dit een substantiële terugval betekenen", zegt Jan Jassogne van de CIB-Kust.

Binnen

Het slechte weer is wel goed nieuws voor de binnenattracties. Het Cartoonfestival in Knokke-Heist bijvoorbeeld spreekt van 20.000 bezoekers extra. Ook Brugge profiteerde traditioneel van het minder goede weer aan de kust.

Seafront in Zeebrugge genoot van 40 procent meer bezoekers en het Serpentarium in Blankenberge telde op sommige dagen tot de helft meer geïnteresseerden.

De pretparken hebben dan weer geen baat bij de koude en de regen. In Bobbejaanland werd er op sommige dagen tot 20 procent minder bezoekers geteld.

Juli was vooral somber en fris. De gemiddelde maximumtemperatuur (20°C) lag 3°C lager dan we gewoon zijn. Enkel juli 2000 (19°C) was nog grijzer en koeler. Lees ook: Elf jaar geleden dat het in juli zo fris was

Foto Photo News

Meer over weer