Kinderen met klever op de mond steunen 'lawaaierige' Pietje Pek

In de binnenstad van Brugge zijn zondagmiddag een 350-tal mensen, waaronder veel kinderen, meegestapt in een stille optocht voor verdraagzaamheid en als steunbetuiging voor het kinderopvangcentrum Pietje Pek in Brugge. Enkele kinderen droegen als symbolisch protest een klever op de mond.

ikerremans

"Kinderen mogen niet als overlast worden beschouwd omdat ze tijdens het spelen wat lawaai maken", zegt Sarah Bauwens, één van de organisatoren van de optocht.

"Er moeten waar mogelijk maatregelen worden genomen om de hinder door spelende kinderen zoveel als mogelijk te beperken, maar het vonnis van de Brugse rechter, dat Pietje Pek noodzaakt te verhuizen, maakt voor ons duidelijk dat er nood is aan een wettelijke bescherming van de spelende kinderen, liefst zo vergaand mogelijk."

In de optocht liepen ook mandatarissen van CD&V, Open Vld, sp.a en Groen! mee. Zaterdag werd in Brugge door de jeugdraad al een briefschrijfactie georganiseerd naar de Vlaamse ministers Pascal Smet, Joke Schauvliege en Jo Vandeurzen, om spelende kinderen wettelijk te beschermen. Die leverde al bijna 400 brieven op.

Intussen hebben ook de Open Vld-parlementsleden Mercedes Van Volcem en Ann Brusseel een decreetswijziging klaar om die bescherming effectief in de wet in te schrijven. Lees hier: "Laat kinderen overdag ongestraft lawaai maken"

Kinderopvangcentrum Pietje Pek mag geen opvang meer organiseren in de weekends en vakantiedagen, in één van haar panden in de Katelijnestraat in Brugge. Dat heeft een rechter in Brugge beslist na klachten van lawaaihinder door buren.

Meer over Brugge