"Democraten en Republikeinen hebben akkoord over schulden VS"

Er zou een akkoord zijn tussen de Democraten en de Republikeinen over de herstructurering van de Amerikaanse overheidsschuld. Het schuldplafond zou met 2.400 miljard dollar verhoogd worden. Dat zegt althans de Amerikaanse zender ABC. Democraat Chuck Schumer spreekt het nieuws tegen.

ikerremans

ABC meldde zondagmiddag dat er een principeakkoord is. Of er ook genoeg congresleden voor het akkoord zullen stemmen is wel nog afwachten. De stemming vindt plaats om 13 uur lokale tijd (19 uur Belgische tijd).

Het schuldplafond zou verhoogd worden met 2,4 biljoen dollar, afhankelijk van de overeengekomen besparingen. De totale staatsschuld mag dan stijgen tot 16,7 biljoen dollar. Als het Congres ja zegt, zijn de VS tot eind 2012 gerust en kan er geen crisis meer losbarsten voor de presidentsverkiezingen van 2012.

'Geen akkoord'

Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, liet op CNN weten dat de onderhandelaars "heel dicht bij een akkoord" staan. Maar de Democraat Chuck Schumer zei dan weer iets anders: "Er is nog geen akkoord. Er zijn nog verschillende leegtes in te vullen."

De Amerikaanse president Barack Obama riep afgelopen nacht de fractieleiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bij elkaar. Er is al dagen onenigheid tussen Democraten en Republikeinen, maar ten laatste dinsdag moet er een akkoord zijn of de VS kunnen niet meer lenen en de uitgaven van de overheid worden geblokkeerd.