"Laat kinderen overdag ongestraft lawaai maken"

Mercedes Van Volcem en Ann Brusseel, twee Vlaamse parlementsleden van Open Vld, willen samen een wetsvoorstel indienen opdat spelende kinderen overdag ongestraft lawaai kunnen maken.

kscherpenberg

De twee liberale politica bedachten het amendement na de hele hetze rond het kinderopvangcentrum Pietje Pek in Brugge. Een buur diende een klacht in wegens overlast en de rechter volgde hem daarin. De crèche mag kinderen niet langer opvangen in de weekends of op vakantiedagen.

Van Volcem en Brusseel hadden al eens vaker conflicten vastgesteld over spelende kinderen. En als er al eens een juridisch dispuut volgt, zijn het meestal de ouders die ongelijk krijgen.

Sirenes

De parlementsleden verwijzen daarbij naar vonnissen in Lauwe en Erpe-Mere, waarbij zelfs een wijkspeelplein moest stopgezet worden.

De indieners zeggen dat ook sirenes en kerkklokken geen voorwerp kunnen zijn van een klacht. Ook speelplaatsen van scholen en verjaardagsfeestjes van kinderen, mogen niet langer als overlast worden bestempeld.

"Het decreet mag evenwel geen vrijgeleide zijn om geen maatregelen te nemen om geluidsoverlast te voorkomen. Goed isoleren moet een belangrijke stap blijven om overlast te beperken", klinkt het.

Eerder al pleitten Mieke Vogels (Groen!) en de Gezinsbond voor een dergelijke maatregel, die bij zieke bejaarden in kansarme buurten en mensen die 's nachts werken niet in goede aarde valt.

Archiefbeeld: PhotoNews