Misery Index doet La Taverne du Théâtre koken

In mijn streek (de driehoek La Louvière-Bergen-Charleroi), waar metalconcerten uiterst zeldzaam zijn, werd de aankondiging van een gratis optreden van Misery Index met ongeloof onthaald. Sinds 2008 en hun album 'Traitors' won deze groep razendsnel aan populariteit, en een maand geleden stonden ze nog als headliner op het podium van Death Feast Open Air, een van Europa’s grootste Death Metal festivals.

pirombouts

-door festivalreporter Alain Roger

La Taverne du Théâtre is er zeker niet aan haar proefstuk toe en organiseert wel vaker optredens, maar de hamvraag bleef wel of er veel volk zou komen opdagen. Als support acts werden twee Belgische bands geboekt: de jonge Brusselaars van Bearing The Damage en Resistance, die hun nieuwe album, 'Lords Of Torment', kwamen voorstellen.

Rokers

Bearing The Damage had het (on)geluk om de spits te mogen afbijten. Het is nooit evident om voor zo’n band te openen, zeker voor een publiek dat voornamelijk voor de hoofdact gekomen is. Nochtans viel hun prestatie in goede aard en het (nog schaarse) publiek leek hun optreden te appreciëren.

Jammer genoeg was het niet altijd evident om hun prestatie te volgen, voornamelijk door het feite dat rokers buiten moesten gaan om eentje te roken, wat resulteerde in een constant heen en weer lopen van minder geïnteresseerde toeschouwers.

Resistance

Na een korte ombouwpauze steeg Resistance op het podium. Na een tour met Death Metal-topacts Vader en Krisiun (en met een tour in Frankrijk met Decapitated in het vooruitzicht) kwam Resistance dus zijn laatste album voorstellen... en ik moet toegeven dat ik een beetje ontgoocheld was. Toen ik ze een tijdje geleden in Bergen zag was Resistance een Hardcore-band en ik vond toen dat ze een goede keuze in hun muzikale oriëntatie hadden getroffen.

Nu is Resistance een gewone Deathcore-band geworden, de nieuwste trend, en ik heb het gevoel dat ze met de wind zijn gedraaid. Op zich begrijpbaar is, maar wel jammer. Een kleine ontgoocheling voor mij dus, maar ik was blijkbaar hen van de enigen, gezien het warme onthaal van het publiek.

Best of

Warm… Ja, in het stampvol café was het warm, bloedheet zelfs, en de gasten van Misery Index weten perfect hoe je de temperatuur dan nog meer kan laten stijgen: zware riffs, diepe growls en een beest van een drummer. Bovendien hadden ze voor hun setlist stukken van bijna alle albums gekozen, wat resulteerde in een soort best of-optreden. 'Ruling Class Cancelled', 'The Great Depression', 'The Spectator', om maar enkele te noemen. Als perfecte afsluiter voor een beresterk optreden: 'We Never Come In Peace – Theocracy'.

Misery Index viert dit jaar zijn tiende verjaardag en in die periode zijn Mark, Jason en Adam (en sinds kort Darin) uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde extreme bands in de hele wereld. Nochtans hebben ze gisteren bewezen dat ze voor een honderdtal fans even gemotiveerd zijn en even strak optreden als op het podium van de grootste festivals en dat ze hun trouwe fans respecteren… Waarvoor dank, heren!

Foto: www.myspace.com/miseryindex

Lees meer over de festivals