Philippe Gilbert wint nu ook Clasica San Sebastian

Philippe Gilbert heeft zaterdag de Clasica San Sebastian aan zijn palmares toegevoegd. De Belgische kampioen van Omega Pharma-Lotto won solo. Hij had een bonus van twaalf seconden op Carlos Barredo (Rabobank), die tweede werd. Greg Van Avermaet (BMC), eerder deze week nog de beste in de Ronde van Wallonië, werd knap derde.

kscherpenberg

De scherprechter in deze Spaanse wielerklassieker is traditioneel de Jaizkibel, een klim van eerste categorie. Karsten Kroon en Murilo Fischer waren de laatste vluchters die werden gegrepen door toppers als Samuel Sanchez, Philippe Gilbert, Joaquim Rodriguez en Fränk Schleck.

In de afdaling wist een kleine groep weer de aansluiting te maken en dat was voor Stijn Devolder (Vacansoleil) het teken om te versnellen. Hij verzamelde een voorsprong van 30 seconden, maar hij begaf op de slotklim, met nog zo'n vijftien kilometer te gaan.

Jelle Vanendert en Haimar Zubeldia grepen Devolder en op de top kregen we uiteindelijk een groepje met onder meer Gilbert, Van Avermaet, Devenyns en Barredo.

Die laatste wilde een sprint niet afwachten en demarreerde. Gilbert snelde hem echter nog bij en ging erop en erover naar een nieuwe overwinning.

De laatste Belgische zege in de Clasica dateerde al van 1983 met Claude Criquielion.

Uitslag:

1. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto) in 5u48m52s 2. Carlos Barredo (Spanje/Rabobank) op 12s 3. Greg van Avermaet (België/BMC Racing) op 14s 4. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) z.t. 5. Dries Devenyns (België/Quick Step) 6. Fränk Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek) 7. Haimar Zubeldia (Spanje/RadioShack) 8. Samuel Sánchez (Spanje/Euskaltel) 9. Rigoberto Uran (Colombia/Sky Racing) 10. Jelle Vanendert (België/Omega Pharma-Lotto) op 50s

Meer over Philippe Gilbert