Bourgeois: "Wil de rokers enkel helpen"

Geert Bourgeois heeft zich vrijdag niet al te populair gemaakt bij rokers. De N-VA-minister wil niet dat er nog sigaretten worden opgestoken aan de ingang van enkele gebouwen van de Vlaamse Overheid. "Ik wil rokers enkel maar helpen", pareert de politicus de kritiek.

kscherpenberg

De ambtenaren zijn boos over de beslissing van Bourgeois. Die vindt dat de rokers aan de ingang de reputatie van de overheid schaden. "Schadelijk voor het imago? De manier waarop de Belgische politici zich gedragen, dat is pas schadelijk", wordt er boos gereageerd in een krant van De Persgroep.

Volgens de minister rookt een vijfde van de ambtenaren wel eens een sigaret. Hij zegt die mensen te willen helpen. "Sinds we het rookverbod in de kantoren hebben ingevoerd, troepen zij in weer en wind samen voor de ingang. In de winter staan ze daar te huiveren met een sigaret tussen de vingers."

Paria's

De kritiek dat het verder buiten even koud is, wuift hij weg. Bourgeois wil dat er rookkamers met een goede ventilatie in de gebouwen komen.

"Dan zullen ze ook geen overlast meer veroorzaken wanneer ze weer als paria's op een trap of onder een luifel staan te drummen. Geef toe, het eerste beeld dat iemand opvalt aan een overheidsgebouw zijn de rokende mensen."

In zijn omzendbrief maakte hij trouwens niet alleen het verbod bekend. Hij wil ook werknemers bijstand verlenen die willen stoppen met roken. Hij gaf ook informatie over de preventiedienst die werknemers hulp biedt wanneer ze ergonomische klachten of problemen met de ogen hebben.

Lees ook: Bourgeois jaagt rokers van ingang weg

Meer over Geert Bourgeois