VS beschuldigen Iran van "geheime deal" met Al-Qaeda

De Amerikaanse regering beschuldigde Teheran donderdag van een "geheime deal" met Al-Qaeda om geld en mensen over zijn grondgebied naar Pakistan en Afghanistan te laten sluizen. Dat is koren op de molen van de haviken in Washington.

jatimmermans

Iran steunt Al-Qaeda niet direct, benadrukte de regering, er zijn alleen banden tussen beiden. Maar het is de eerste keer dat de regering-Obama dit officieel erkent. Dat ligt erg gevoelig in Washington. Neoconservatieven en andere haviken, vooral Republikeinen in het Congres, zijn gebrand op strengere acties tegen Teheran. Iedereen weet dat het ook in de aanloop naar de oorlog tegen Irak vooral de vermeende link met Al-Qaeda was die cruciaal was om steun voor de oorlog te krijgen.

Doorsluizen

De verklaring kwam van het ministerie van Financiën. Dat kondigde sancties af tegen zes leden van Al-Qaeda, die een netwerk zouden vormen onder leiding van de Syrische Ezedin Abdel Aziz Khalil. Dat netwerk dient als "hoofdpijplijn van Al-Qaeda om geld, leiders en uitvoerende krachten uit het hele Midden-Oosten naar Zuid-Azië te sluizen", "onder een akkoord tussen Al-Qaeda en de Iraanse regering", zegt het ministerie.

Naast het verzamelen van geld van donoren in de Golf is het Khalils taak samen te werken met de Iraanse regering om Al-Qaedastrijders uit Iraanse gevangenissen te krijgen, volgens de verklaring, en naar Pakistan te brengen.

"Door [deze] geheime deal te laten zien, werpen we licht op weer een aspect van de ongeëvenaarde Iraanse steun aan terrorisme", schreef de onderstaatssecretaris voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen, David S. Cohen, donderdag op de site van het ministerie.

Bron: IPS

Beeld: Photo News