Nieuwe aardappelen worden goedkoop

De prijs van de nieuwe aardappelen stort in. In nauwelijks een maand is hij meer dan gehalveerd. Voor 100 kg krijgen de telers nog 5 euro plus btw. Eind juni was dat nog 13 euro plus btw.

jvangeyte

Het gaat om de zogenaamde Belgapom-notering, genoemd naar de federatie van de Belgische aardappelhandel en - verwerking.

De Belgapomprijs is de meest gehanteerde prijs in ons land. Hij geldt voor machinegerooide aardappelen van vroege rassen voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten. De notering wordt vastgesteld door een commissie met 4 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 4 vertegenwoordigers uit de sectie handel van de beroepsorganisatie.

Een reden voor de snelle daling van de prijs is de inschatting van de oogst. Nauwelijks een maand geleden dacht men dat er een kleine oogst op komst was. Het was immers erg lang droog gebleven. Vooral in Duitsland werden toen lucratieve contracten afgesloten.

Intussen heeft het al behoorlijk wat geregend en hebben de aardappelen hun groei gevonden. Daardoor zijn ze vrij groot, waardoor aardappelverwerkers een hoog rendement halen.

De aardappelhandel verwacht een verdere prijsdruk.

Johan VAN GEYTE