Vakantie-uittocht zorgt nu al voor eerste files

De eerste files van het wisselweekend hebben vrijdag al toegeslagen op de Europese wegen. Dat bevestigen de mobiliteitsverenigingen VAB en Touring. De grootste files, en wachttijden, staan op de Franse wegen en aan de Zwitserse Gotthardtunnel.

jrosquin

Het is intussen al erg druk op de Antwerpse ring richting Gent. Er staat rond 14.00 uur een file van Sint-Job-in't-Goor tot aan de Kennedytunnel. Ook op de E313 staan files van Ranst tot aan de Kennedytunnel. Op de Brusselse buitenring is het door de werken aan het viaduct van Vilvoorde aanschuiven vanaf Wezenbeek-Opem.

Buitenland

In Frankrijk melden VAB en Touring 168 kilometer files met heel druk verkeer op de A7 in beide richtingen. Aan de Mont Blanctunnel staat een file van 6 kilometer en geldt anderhalf uur wachttijd. Rond Parijs moeten reizigers opletten voor 57 kilometer file.

Aan de Zwitserse Gotthardtunnel staat een file van 5 kilometer, zowel naar het noorden als het zuiden, en geldt meer dan een uur wachttijd in beide richtingen. Aan de grensovergang in Chiasso is het eveneens druk in beide richtingen.

VAB en Touring noteerden nog geen hinder van betekenis op de Oostenrijkse wegen. In Duitsland zorgen ongevallen en tijdelijke wegwerkzaamheden dan weer voor 22 kilometer file op de A8 van München naar Salzburg.

Drukste weekend van het jaar?

Eerder werd aangekondigd dat 30-31 juli het drukste weekend van het jaar wordt. VAB raadt aan om pas zaterdagmiddag of zondag te vertrekken. In eigen land voorziet VAB vooral zondag druk verkeer in de richting van de kust. "Boosdoener" is het aangekondigde mooie weer. Tussen 7 en 9 uur 's ochtends vertrekken lijkt het meest aangewezen om files te vermijden, aldus VAB.

Meer over Touring