Veel gelijkenissen tussen horrordaden Breivik en boek van Nederlander

De aanslagen die de Noor Anders Breivik vorige week vrijdag pleegde vertonen veel gelijkenissen met een verhaal uit het boek van een Nederlandse auteur. Net als in het verhaal speelde het computerspel World of Warcraft een belangrijke rol in de voorbereidingen van Breivik.

jatimmermans

Emile van Veen herkende meteen zijn verhaal toen hij hoorde van de aanslagen in Oslo en Utoya. Toen hij daarna het 1.500 pagina's tellende internetmanifest van Breivik las stuitte hij daar op verschillende fragmenten die hem bekend in de oren klonken.

Eerste exemplaar naar Noorwegen

Breivik leerde naar eigen zeggen via het computerspel hoe hij zo veel mogelijk slachtoffers kon maken. Ook gebruikte hij het spel als een soort van dekmantel om zijn aanslagen voor te kunnen bereiden. "Precies op die manier plegen de terroristen in mijn boek hun aanslagen", merkt van Veen op.

Wat de schrijver nog opviel was dat een van zijn eerste exemplaren via de internetwinkel amazon.com door een persoon uit Noorwegen besteld werd. Toch is de Nederlander ervan overtuigd dat zijn boek MMORPG geen schuld treft. Zijn boek is immers pas uitgekomen in april terwijl Breivik zijn aanslagen al twee jaar was aan het voorbereiden.