"Oplossing voor fileprobleem Brussel" kost 1,5 miljard euro

De vier tramverbindingen vanuit Vlaanderen naar Brussel zullen De Lijn 1,5 miljard euro kosten. Tegen 2020 zou het project klaar moeten zijn. Dat weet een krant van De Persgroep.

jatimmermans

De Vlaamse vervoersmaatschappij wil met nieuwe trams die van gemeentes in de Vlaamse rand naar Brussel rijden een oplossing bieden voor het fileprobleem in onze hoofdstad. "De tramlijnen passen in het kader van Vlaams-Brabant in Beweging, een project gebaseerd op de Mobiliteitsvisie 2020 van De Lijn. Het plan voorziet in drie grote fasen de aanleg van nieuwe tram- en buslijnen en een opwaardering van het spooraanbod rond Leuven", meldt directeur-generaal Roger Kesteloot.

In 2020 zullen er trams rijden vanuit Boom, Ninove en Heist-op-den-Berg naar de hoofdstad. Bovendien komt er een tramlijn rond Brussel, met stopplaatsen in Jette, Vilvoorde, Zaventem en Tervuren.

144 miljoen euro

Volgens verkeersdeskundige Johan De Mol van de UGent gaat het om "zotte kosten". Hij is van mening dat het geld beter gebruikt zou worden voor investeringen in transport via het water, wat goedkoper en ecologischer zou zijn.

Het huidige investeringsbudget van De Lijn ligt met 144 miljoen euro een stuk lager dan de 1,5 miljard euro die nodig is. Ze zal dus op zoek moeten gaan naar privé-investeerders

.

Beeld: Photo News

Meer over Brussel