thumbnail: null
thumbnail: null

Neusoperatie vaak teken van slecht lichaamsbeeld

Je laat plastische chirurgie uitvoeren omdat je je niet goed in je vel voelt. Maar sommige ingrepen, duiden op meer. Dat beweren Belgische wetenschappers nadat ze 233 mensen bevroegen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het augustusnummer van het vaktijdschrift 'Plastic and Reconstructive Surgery'.

mgeysmans

Heb je last van een lelijke neus? Dan heb je kans om een groter probleem te hebben. Maar liefst 33% van de patiënten die hun neus willen wijzigen, blijkt namelijk last te hebben van het Body Dysmorphic Disorder-syndroom. Dat syndroom is een psychische aandoening waarbij patiënten zich fysieke onvolmaaktheden gaan inbeelden en vrezen dat anderen hen 'misvormd' vinden. Tijdens de ondervraging werd onderscheid gemaakt tussen patiënten die de operatie ondergingen uit cosmetische redenen en zij die een neusoperatie lieten uitvoeren uit medische redenen. De cosmetische redenen-groep bleek in 43% van de gevallen aan het BDM-syndroom te lijden. Bij de medische redenen-groep was dit slechts bij 2% van de gevallen toepasselijk.

Volgens de chirurgen is het belangrijk dat patiënten deze aandoening eerst aanpakken vooraleer ze beslissen over een operatie.

Beeld: Photonews

Niet te missen