Eerste Noorse slachtoffers begraven

De eerste slachtoffers van Anders Behring Breivik worden vandaag begraven. Breivik richtte vorige week vrijdag een bloedbad aan in Noorwegen. Hij zou "nog andere plannen" hebben gehad om aanslagen te plegen.

ikerremans

Een 18-jarige Iraaks-Koerdische vrouw die gedood werd bij de schietpartij op het eiland Utoya, wordt om 13.00 uur begraven in Nesodden, nabij Oslo. Haar zus bevond zich ook op Utoya, maar zij overleefde de aanval. "Het antwoord moet niet haat zijn, maar juist meer liefde", reageerde de moeder van de meisjes.

De begrafenis van het eerste slachtoffer zal ook bijgewoond worden door de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Stoere.

Om 14.00 uur vindt in Hamar, in het zuidoosten van het land, een tweede begrafenis plaats van de 19-jarige Ismail Haji Ahmed die ook omkwam op het eiland.

In heel het land zullen de vlaggen halfstok hangen om de 76 slachtoffers van de bomexplosie in Oslo en de schietpartij op Utoya te herdenken.

Andere aanslagen

Dader Anders Behring Breivik wordt eveneens vrijdag opnieuw ondervraagd door de Noorse politie. Hij werd vrijdagmorgen overgebracht voor een tweede verhoor naar het politiekantoor in Oslo. De 32-jarige massamoordenaar zal ondervraagd worden "over de verkregen informatie van de afgelopen dagen".

Zijn advocaat maakte zopas bekend dat Breivik "nog andere plannen" had om aanslagen te plegen. Deze zouden even concreet zijn geweest als de bomexplosie in de hoofdstad en het bloedbad op het eiland.