Meer dan 60.000 snelheidsovertredingen bij werken op E17

Uw snelheid aanpassen bij wegenwerken. Het lijkt maar niet te lukken op de E17, tussen Zwijnaarde en Deinze. Zelfs bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) geeft toe dat alle ‘afschrikmiddelen’ zijn ingezet.

ikerremans

In maart, bij het begin van de wegenwerken op de E17, reed 34 procent van de bestuurders er te snel. Vier maanden later is er nog niets veranderd. Ondanks een verkeersbord dat aangeeft hoeveel boetes er een dag eerder zijn uitgeschreven.

3,3 miljoen euro

Het moet het meest rendabele stukje weg in Vlaanderen zijn: de strook tussen Zwijnaarde en Deinze, op de E17. Wie bijvoorbeeld van Antwerpen naar onder andere Gent of Kortrijk rijdt, moet er langs.

In vier maanden tijd heeft de wegpolitie er, in de buurt van de wegenwerken, al 66.312 bestuurders geflitst. Als die allemaal een minimumboete van 50 euro in de bus krijgen, brengt die ene strook van 11 kilometer 3,3 miljoen euro op. Aan het einde van de werken, eind augustus, zou dat zelfs 4 miljoen euro kunnen zijn. Dat is een zevende van de totale kostprijs van de wegenwerken, namelijk 33 miljoen euro.

Ribbelstroken

“Zowel politie, hulpdiensten als automobilistenverengingen beamen dat alle mogelijke signalisatie voorzien is en ook duidelijk is. Als laatste mogelijkheid werden nog ribbelstroken aangebracht ter hoogte van de invoering van de snelheidsbeperkingen, zodat elke bestuurder gewaarschuwd is. Maar ook wij moeten vaststellen dat mensen te snel blijven rijden”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

Automobilistenverenigingen willen daarom nog een stap verder gaan: ze pleiten voor mobiele flitspalen bij wegwerkzaamheden en nog meer ribbelstroken, die de snelheid verminderen. Die voorstellen gaan ze in oktober op tafel leggen.

WIM BRILLOUET

Foto: Geert De Rycke

Meer over Hilde Crevits