Bourgeois jaagt rokers van ingang weg

Vlaams minister Geert Bourgeois wil geen rokende ambtenaren meer zien aan de ingang van de kantoren van de Vlaamse overheid. De N-VA'er schrijft in een omzendbrief dat het de reputatie van de overheid zowaar schaadt.

kscherpenberg

In de Albert II-laan aan het Brusselse Noordstation was het al stilaan aan vertrouwd gezicht geworden. Ambtenaren snelden door het rookverbod naar buiten en staken dan maar hun sigaretje op de stoep op.

Sinds 1 juli mag het echter niet meer. Bourgeois voerde een verbod in aan de hoofdingangen van de gebouwen van de Vlaamse overheid in de Noordwijk, het Arenberggebouw en de Vlaamse Administratieve Centra".

"Het roken aan de ingang van gebouwen zorgt voor een beperkte toegankelijkheid van de gebouwen en brengt schade toe aan de gezondheid van personeelsleden", klinkt het. "Bovendien heeft het een slechte invloed op de reputatie van de Vlaamse overheid."

Wie toch een sigaretje aan de ingang opsteekt, moet niet meteen een sanctie verwachten. Wel zouden personeelsleden erop moeten toezien of collega's en derden het verbod naleven.

"Op zijn terreinen mag een bedrijf van de wet perfect zeggen: 'Hier wordt niet gerookt.' Maar de straat is geen deel van de onderneming", reageert professor arbeidsrecht Roger Blanpain echter. "Een ontslag zou erg verregaand zijn."

Beeld: PhotoNews

Meer over Geert Bourgeois