Tom Jones trapt Suikerrock op gang in stijl

De 25ste editie van Suikerrock is donderdagavond in stijl op gang getrapt. Soulsister gaf er meteen een lap op en sir Tom Jones kopte de voorzet feilloos binnen. De Grote Markt liep met 10.000 aanwezigen niet helemaal vol en sfeer kwam er pas echt naar het einde toe, een spijtig gevolg van de nieuw ingevoerde 'golden circle'.

pirombouts

Aan de artiesten zal het in ieder geval niet gelegen hebben. Soulsister bracht met een 12-koppige band de Markt op temperatuur. Het was overigens best warm, getuige daarvan: de gigantische zweetplek die zich op Paul Michiels' vest vormde. "De zomer is vanavond eindelijk begonnen", lachte Jan Leyers. We hopen mee met hem.

Soulsister stond ook op de eerste affiche van Suikerrock, 25 jaar geleden. Van opener 'Through before we even started' ging het naar 'Ain't that simple' verder tot 'Locks and Keys'. Toen begonnen Leyers en Michiels aan een trio om u tegen te zeggen: 'The way to your heart', 'Like a mountain' en 'Tell me what it takes'. Die twee bisnummers hoefden voor ons niet eens!

Tom Jones

Tom Jones begon aan zijn set met 'Burning hell', een nummer uit zijn veelgeprezen (gospel)album 'Praise & Blame'. Hij vervolgde met 'Run on', wat blijkbaar de favoriete gospelsong van Elvis Presley was. En toen vreesden we het ergste: het zou toch niet alleen maar recent werk zijn dat de 71-jarige Sir hier kwam brengen?

Nee, gelukkig niet. Met 'I'll never fall in love again' zette de Markt het voorzichtig op het meezingen en tijdens 'Sex bomb' konden we de beentjes een eerste keer losgooien. Toen Jones het refrein van 'Green, green grass of home' inzette, waanden we ons zelfs even op 'Vlaanderen zingt'. En dan moest 'Delilah' nog komen - in een heerlijke flamencoversie overigens.

Dames gooiden in Tienen geen slipjes naar Jones, zelfs niet tijdens 'You can leave your hat on', maar ze smolten ongetwijfeld één voor één. De klasse droop er ruim anderhalf van af. De zanger kleurt zijn haren misschien niet meer, zijn stem is onaangetast. Met 'It's not unusual' gingen we naar de bissen, waar de avond eindigde met 'Kiss'.

Golden circle

Ook al gaf Jones het beste van zichzelf, nefast voor de sfeer was de 'golden circle'. Daardoor waren de eerste rijen voorbehouden voor VIPs en andere prominenten. Dat zijn al niet de meest uitbundige festivalgangers, maar het werd helemaal pijnlijk toen bleek dat de voorbehouden zone niet volliep. Een probleem dat op TW Classic al jaren een pijnpunt is.

De enige reden die de organisatie kan inroepen voor het instellen van zo'n zone, moet financieel van aard zijn. De tickets voor de 'Golden circle' kostten nog eens 15 euro meer dan gewone kaartjes. Een schande eigenlijk, dat je 35 euro moet neertellen en dan pas kan beginnen toekijken vanaf de vijftiende rij, met voor je een leegte die nog zo'n 5 rijen zou kunnen vullen.

Benieuwd wat dat gaat geven als Iggy vanavond zijn publiek weer op het podium roept…

Pieter ROMBOUTS

Lees meer over de festivals