Protesterende vrouw al 200 dagen in kraan

Een Zuid-Koreaanse vrouw zit al 200 dagen in een 35 meter hoge kraan. Ze wil zo protesteren tegen de banen die verloren gaan bij een scheepsbedrijf.

ssimons

Het bedrijf Hanjin kondigde vorig jaar aan dat 400 banen zouden sneuvelen op de scheepswerf in Busan. Dit zette vakbondslid Kim Jin-suk ertoe aan om aan haar protest te beginnen.

Ze kroop in een kraan - dezelfde waarvan een ander vakbondslid jaren geleden zijn dood tegemoet sprong - en maakte er haar onderkomen van. De vrouw, die van middelbare leeftijd is, nam een emmer mee als toilet.

"Ik kwam hier in de winter zitten en nu is het zomer en is het zo warm. Ik leef in een stalen kooi en die lijkt wel een sauna. Er is geen elektriciteit, het is krap, ik kan geen boeken lezen en ik kan me niet wassen. Maar ik ben hier voor de ontslagen werknemers", zei de activiste via een gsm op zonne-energie.

Opslag

"Het is zo oneerlijk", gaat ze verder. "Net na de ontslagen kreeg het management dividenden in aandelen en opslag. Als dat kan rechtgezet worden en de ontslagen worden ingetrokken, kan ik naar beneden komen."

"Mijn grootste vrees is dat ik niet weet hoe de autoriteiten mijn protest zouden kunnen breken - dat en niet weten hoe lang dit allemaal nog gaat duren."

Foto Twitter