Breivik stuurde manifest net voor aanslag ook naar Vlaams Belanger

De extreemrechtse Anders Behring Breivik heeft vrijdag net voor de schietpartij op het Noorse eiland Utoya zijn manifest van ruim 1.500 pagina's nog doorgestuurd naar een reeks Europese politici, onder wie ook Vlaams Belanger Tanguy Veys. Dat meldt Veys maandag zelf. Hij heeft "geen idee" waarom hij het document toegestuurd kreeg, maar zal het overmaken aan het gerecht.

drombouts

In aanloop naar zijn dubbelaanslag in Oslo heeft Breivik een vuistdik manifest geschreven over het doel van zijn "missie". Het werkstuk citeert heel wat Europese politici, onder wie ook Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Kern van Breiviks boodschap is de nood aan "een preventieve oorlog tegen de marxistische/multiculturele regimes in Europa".

Vrijdag om 14.09 uur viel het manifest ook bij Tangey Veys in de mailbox (foto Belga), nauwelijks enkele uren voor de ontploffing in het centrum van Oslo en de moorden op Utoya. Tussen de geadresseerden staan nog Belgische mailadressen, maar niemand anders van het Vlaams Belang, aldus Veys.

"Ik heb geen idee hoe die man aan mijn mailadres komt", verduidelijkt Veys. "Ik heb wel wat internationale contacten die publiceren over de islam, maar dat zijn zeker geen mensen die oproepen tot geweld."

Meer over Vlaams Belang