"Geen aanwijzingen dat Breivik in contact stond met Belgen"

Er zijn geen aanwijzigingen dat Anders Behring Breivik in direct contact stond met een Belg voor het uitvoeren van zijn aanslagen in Oslo vrijdag. Dat meldt de Staatsveiligheid maandag na een eerste analyse van de feiten. Wel zoekt Staatsveiligheid naar eventuele banden met Belgische extremistische of terroristische milieus.

wverhaert

"Op dit moment en op basis van onze huidige kennis van het dossier, zijn er geen aanwijzingen dat de dader van de aanslagen in direct contact stond met een Belgisch staatsburger", luidt het in de mededeling van de Staatsveiligheid. Uit de eerste beschikbare elementen blijkt namelijk dat Breivik heeft gehandeld als "lone wolf", wat inhoudt dat hij de aanslag en moordpartij volledig op eigen houtje heeft gepleegd.

Toch probeert Staatsveiligheid momenteel om eventuele banden met extremistische of terroristische milieus in ons land te achterhalen. In een document dat hij per e-mail verspreidde, stelt Breivik immers dat hij bij het opstellen van zijn manifest hulp zou hebben gehad van "broeders" uit verschillende landen, waaronder België. Ook zegt Breivik te behoren tot een orde van "Tempeliers" waarvan één van de medestichters een Belg zou zijn.

Tot slot benadrukt Staatsveiligheid dat de gebeurtenissen in Noorwegen geen gevolgen hebben voor de evaluatie van rechts-extremisme dreiging in ons land. "Er kan verder op gewezen worden dat de opvolging van anti-islamitische milieus één van de prioriteiten vormt van de Veiligheid van de Staat, en dit reeds van ruim voor het plaatsvinden van de recente evenementen."