Breivik: "Ik handelde niet alleen"

Anders Behring Breivik, de dader van de dubbele aanslag vrijdag in Noorwegen, is maandag voor de rechter in Oslo verschenen. De 32-jarige Noor heeft de feiten bekend, maar hij vindt niet dat het om een misdaad gaat. Bovendien beweert Breivik dat hij niet alleen handelde."Er zijn nog twee cellen actief in onze organisatie", zei hij tijdens zijn voorgeleiding.

ikerremans

Breivik bekende dus dat hij achter de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op Utoya zat, maar toch pleit hij onschuldig. De man vindt niet dat hij een misdaad heeft gepleegd.

Door meer dan 80 jongeren op een bijeenkomst van de Noorse Labourpartij dood te schieten, wilde Breivik de partij van premier Jens Stoltenberg naar eigen zeggen lamleggen. Volgens hem is de partij verantwoordelijk voor de "massa-importatie van moslims".

De rechter heeft een voorlopige opsluiting van acht weken bevolen, dat is een verdubbeling van de normale termijn. Breivik moet daarvan minstens vier weken in isolement doorbrengen. Bovendien mag de schutter geen bezoekers of brieven ontvangen en geen kranten lezen.

Volgens de politie kan het proces binnen een jaar gehouden worden. De maximumstraf in Noorwegen is 21 jaar cel, maar dat kan verlengd worden als het gevaar bestaat dat de beschuldigde opnieuw misdaden zou kunnen plegen.

Breivik had voor de zitting twee eisen: hij wilde tijdens een publieke zitting gehoord worden en hij wenste om samen met zijn advocaat in de rechtbank "een uniform" te dragen. De rechter besloot niet in te gaan op die eisen.

De rechter stond "uit veiligheidsoverwegingen" en "in het belang van het onderzoek" geen publieke zitting toe, maar eigenlijk wilde geen enkele Noor dat dit zou gebeuren. De Noren willen namelijk niet dat Breivik zijn ideeën voor de verzamelde media zou toelichten. In zijn manifest had Breivik voor de aanslagen al laten weten dat hij uitkeek naar het proces.