Geen publieke zitting voor Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik wordt niet gehoord tijdens een publieke zitting. De rechter in Oslo stond dat niet toe. Momenteel beslist de rechtbank of de dader van de dubbele aanslag vrijdag in Noorwegen langer in de cel moet blijven.

fvranckx

Breivik had twee eisen: hij wilde tijdens een publieke zitting gehoord worden en hij wenste om samen met zijn advocaat in de rechtbank "een uniform" te dragen. De rechter besloot niet in te gaan op die eisen.

De rechter stond "uit veiligheidsoverwegingen" en "in het belang van het onderzoek" geen publieke zitting toe, maar eigenlijk wilde geen enkele Noor dat dit zou gebeuren. De Noren willen namelijk niet dat Breivik zijn ideeën voor de verzamelde media zou toelichten. In zijn manifest had Breivik voor de aanslagen al laten weten dat hij uitkeek naar het proces.

De procureur zal nu vragen om Breivik, die langs een achterpoortje naar de rechtszaal werd gebracht, acht weken in voorlopige hechtenis te houden. Normaal geldt een verlengbare termijn van vier weken, maar in bijzondere omstandigheden kan een termijn van acht weken, die eveneens verlengbaar is.

In Noorwegen werd om 12 uur één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de 93 slachtoffers - het precieze aantal is nog steeds niet gekend - van de aanslagen. In Oslo waren premier Jens Stoltenberg, koning Harald en kroonprins Haakon aanwezig tijdens de herdenking in de kathedraal. Ook in Zweden, Finland, Denemarken en IJsland werd één minuut stilte in acht genomen.

Foto PhotoNews