Dader Oslo gebruikte dum-dumkogels

De dader van de aanslagen in Oslo, Anders Behring Breivik, heeft speciale munitie gebruikt om zo veel mogelijk schade aan te richten bij de slachtoffers. Dat zegt chirurg Colin Poole van het Ringerike-ziekenhuis in Honefoss aan de krant Dagbladet.

ikerremans

"Ik heb nog nooit zulke schotwonden gezien", zei Poole nadat hij zestien slachtoffers in zijn ziekenhuis verzorgd had. "De projectielen zijn blijkbaar sterk gefragmenteerd in de lichamen van de slachtoffers en zijn daar blijven steken."

Het gaat kennelijk om zogenaamde dum-dumkogels. De naam is afkomstig van een Britse legermunitiefabriek in de Indiase Dum Dum nabij Calcutta, waar in de 19de eeuw de eerste dergelijke kogels werden vervaardigd. Schutters kunnen er zelf voor zorgen dat gewone kogels een dum-dumeffect hebben door een kruis te snijden in de punt van de kogel.

Al in 1899 werd het gebruik van fragmenterende en uitzettende kogels in het verdrag van de internationale vredesconferentie van Den Haag in 1899 verboden voor militaire doeleinden. Uit proeven met broden, houten balken, blokken gelatine en kadavers was de verschrikkelijke uitwerking van deze kogels op een lichaam gebleken.

DH