Superoceaan van 140 biljoen keer alle water op aarde

Een internationaal team van astronomen heeft in een quasar - dat is de kern van een sterrenstelsel - een onvoorstelbare massa water ontdekt. Het gaat om 140 biljoen keer (of 140.000 miljard keer) alle water op aarde. Het is de grootste en tot dusver ook verst verwijderde watermassa die ooit in de ruimte is ontdekt.

ghouben

Quasar APM08279+5255 is 12 miljard lichtjaar van ons verwijderd. Het beeld dat met de telescopen is gemaakt, komt dus uit het jonge, zich nog volop ontwikkelende heelal. Het is in theorie zelfs niet uitgesloten dat een beetje van dat water hier - de aarde telt maar 4,6 miljard jaar - is terechtgekomen.

De quasar straalt evenveel energie uit als 1.000 biljoen zonnen. Het water is aanwezig in de vorm van waterdamp en weegt 34 miljard keer zoveel als de aarde.

De eer voor deze vondst gaat naar astronomen van de Universiteit van Californië en van het California Institute of Technology. Zij gebruikten een 10-meter-telescoop op Hawai en een speciale radiotelescoop.

Eerder is al aangetoond dat er water in de ruimte aanwezig is. In 2004 zijn sporen van water op Mars gevonden en twee jaar geleden toonden NASA-experts aan dat er water is op de maan.

De volgende stap is aantonen dat het buitenaards water elementen van leven, zoals bacteriën, bevat.

(Afbeelding: NASA)