Vlaams koppel filmt chaos na aanslag in Oslo (video)

Birger Vanheusden (30) en Ine Gerrits (28) kwamen vrijdag aan in Noorwegen. Het Hasseltse koppel maakt een rondreis door Europa. De bom ontplofte op 250 meter van hun hotelkamer, toen ze aanstalten maakten voor een stadswandeling. Ze filmden de chaos die meteen ontstond.

fvranckx

“We hadden vrijdag pas een verkennende wandeling door de buurt gemaakt, maar het was een vrije dag, het was slecht weer en dus viel er niet veel te beleven. We zijn terug naar het hotel gegaan. Ine had net een wandelroute door de stad uitgestippeld, toen we die enorme knal hoorden”, zegt Birger.

“Het brandalarm ging af. We haastten ons meteen naar beneden. Beneden bleek dat zowat alle ramen uit de hengsels waren gevlogen. Iedereen stond zich af te vragen wat er moest gebeuren.

Niemand wist wat er gebeurd was. Een aardbeving, hoorden we. Een gasontploffing, zei iemand anders. Maar enkele minuten later kwamen langs de voordeur mensen langsgelopen. Wenend, jankend soms, bellend met hun gsm, hysterisch. Toen werd het iedereen langzaam duidelijk dat er een bom was ontploft.”

Birger en Ine liepen tegen de mensenstroom in, maar keerden uiteindelijk terug naar hun hotel.

“Het is heel vreemd. Maar je zit dus op een plaats waarvan de hele wereld inmiddels weet wat er is gebeurd, maar zelf heb je zo goed als geen informatie. De soldaten en agenten konden of wilden niets zeggen", aldus een aangeslagen Birger.