Apple-parasiet Lodsys neemt Angry Birds onder vuur

Rovio, het bedrijf achter het populaire spelletje Angry Birds, wordt voor de rechter gesleept door het eenmansbedrijf Lodsys. Dat beweert een patent te bezitten op manier waarop nieuwe levels binnen het game worden verkocht.

ghouben

Lodsys produceert zelf niets maar claimt patenten op apps (toepassingen op smart phones) of onderdelen daarvan. Lodsys eist 0,575 procent van de omzet van de apps met mogelijkheden voor in-app aankopen.

Vooral Apple, met zijn iPhone en besturingssysteem iOS, ligt indirect ook onder vuur. Lodsys is wat men in de sector een patent-trol noemt. Naast Rovio worden ook Electronic Arts (The Sims 3), Atari (Atari's Greatest Hits), Square Enix en Take-Two Interactive geviseerd.

Markt van 10 miljard euro

Door de houding van Lodsys, gevestigd in Marshall in Texas, haken sommige Europese ontwikkelaars van apps af, ze verkopen ze niet meer in de Verenigde Staten, aldus The Guardian. De markt voor apps zou dit jaar 5 miljard euro waard zijn en het dubbele in 2012.

Amerikaans systeem

Het Amerikaanse patentsysteem laat toe dat softwaretoepassingen van een idee gepatenteerd worden. In Europa is dat niet mogelijk. Lodsys bezit een reeks patenten die tussen 1999 en 2009 werden toegekend. Het is in mei begonnen met kleinere bedrijven te dagvaarden.

Lodsys neemt het nu op tegen grotere spelers, zoals gezegd ook indirect tegen Apple. Alleen Angry Birds en Atari's Greatest Hits worden op zowel iOS (Apple) als op Android op de korrel genomen. Apple zelf doet ook aan in-app aankopen, maar betaalt daarvoor een patentvergoeding aan Lodsys.

Volgens Lodsys geldt de licentiedeal met Apple niet voor derde partijen. Apple bleef in deze kwestie een tijd langs de zijlijn maar huldigt nu het standpunt dat de eigen licentie op de patenten heel iOS en de iTunes App Store, en dus ook de apps van alle externe ontwikkelaars, dekt. Lodsys spreekt dat uiteraard tegen.