Onderzoek naar Belgische link van "rustige jongen" Breivik

Alle Europese veiligheidsdiensten staan op scherp na de moordende aanslagen in Noorwegen. Ze zoeken naar geestesgenoten van de dader, ook in België. Anders Behring Breivik, de dader van de bloedige aanslagen in en rond de Noorse hoofdstad Oslo, zette vlak voor zijn moordende raid een manifest van 1.500 bladzijden op het internet. Daarin wordt expliciet melding gemaakt van “broeders en zusters” in andere Europese landen.

ghouben

Zo is er sprake van een anonieme Belg, die aanwezig zou geweest zijn bij de heroprichting van de Tempeliers als kruisvaarders tegen de islamisering van Europa. Er is sprake van verwoestende aanslagen om een land als België “te redden”.

De betrokken passage is ook de Belgische veiligheidsdiensten niet ontgaan. “We zijn daarmee bezig”, zegt André Vandoren, directeur van OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging). “Maar ik kan daar niet over uitweiden. Ik hoop dat alles zo snel mogelijk duidelijk wordt. Verschillende diensten zijn zich bewust van het risico van het radicaliseren van personen.”

"Ik ben een rustige jongen"

Een racist is Breivik naar eigen zeggen niet, hij typeert zichzelf als “een rustig persoon die tolerant is ten opzichte van de meeste zaken”. Vroeger was hij hiphopper en had hij zelfs moslimvrienden - hun trots sprak hem wel aan. Moslimbendes die buurtbewoners ongestraft het leven zuur maakten en politici die daar niets aan deden, maakten daar een einde aan.