Prudhomme belooft verrassingen in Tour 2012

Nu de 98ste Tour achter de rug is, wordt al volop gespeculeerd over het parcours van volgend jaar. Directeur Christian Prudhomme (foto) belooft alvast "verrassingen" in de editie van 2012, die in oktober zal worden voorgesteld. Ondertussen wil Qatar de Tourstart van 2014 naar de Perzische Golf halen.

drombouts

"In 2012, zitten we tussen de jaren die worden gekenmerkt door wielerhistorie", zei de Tourbaas. "In 2010 was er het eeuwfeest van de Pyreneeën, en dit jaar dat van de Galibier. 2013 wordt dan weer de honderdste Ronde van Frankrijk. Dus in 2012 komt er een editie "met verrassingen".

Luik

Details over het rittenschema wou Prudhomme nog niet bekendmaken. Enkel over de Grand Départ, die al afgelopen winter aan Luik werd toegekend, zijn al details bekend.

De Ronde begint op 30 juni 2012 met een proloog op hetzelfde parcours als in 2004, in het hart van Luik. De eerste etappe maakt een lus van 180 kilometer ten zuiden van Luik, de finish ligt in Seraing, een voorstad van de Waalse stad.

Op 2 juli start de tweede etappe in Wezet, een klein dorp aan de oevers van de Maas.

Corsica en Qatar

In 2013 gaat de Tour van start in Corsica, het enige Franse departement dat nog nooit een Grand Départ had. Voor 2014 staan de steden buiten Frankrijk te drummen: Venetië, Firenze, Barcelona, Berlijn, Schotland en Yorkshire.

Maar volgens Cyclingnews.com is Qatar een belangrijke kandidaat voor de Tourstart van 2014. Omdat Tourorganisator ASO al sinds 2002 de Ronde van Qatar in goede banen leidt, is het niet ondenkbaar dat het Arabische land de ronde kan ontvangen.

Om de extreme hitte in de zomer tegen te gaan, zouden de etappes 's avonds kunnen gereden worden.

Foto Photo News

Meer over Luik